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Introduction

The purpose of this Technical Assistance Project (TAP) guidance is
to address specific questions posed by DOE Field Elements regard-
ing DOE facility TRI reporting requirements under the Emergency
Planning and Community Right-to-Know (EPCRA) Section 313,
which is the legislation that established the Toxic Chemical Release
Inventory (TRI). Federal facilities are required to report under
EPCRA Section 313 by Executive Order (E.O.) 12856, issued in
1993. E.O. 12856 does not alter or remove any existing legal
obligation of the private contractor of a government-owned, contrac-
tor-operated (GOCO) Federal facility to report.

This Q&A guidance is a continuing series of questions and answers
on the topic, building upon the Office of Environmental Policy and
Assistance’s (EH-413) initial guidance issued March 1994 entitled
Toxic Chemical Release Inventory Reporting Qs&Ad subsequent
TAP guidance issued September 1997 entHBECRA Section 313

TRI Reporting Q&A UpdateDOE facilities also should refer to

EPAs Revised 199EPCRA Section 313 Question and Answer
Documentand its supplement for federal facilities, #1898 EPCRA
Section 313 Question and Answer Document for Federal Facilities,
soon to be published by EPA. These materials are applicable to TRI
reporting year 1998 and are intended solely for guidance. They do
not alter or supersede any statutory or regulatory requirements but
should be used in conjunction with them.

This Q&A guidance has been coordinated with the EPA Office of
Pollution Prevention and Toxics, Environmental Assistance Division,
TRI Branch; comments received are reflected herein and are greatly
appreciated.
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Background

Under E.O. 12856, TRI reporting applies to all Federal facilities with
10 or more employees (or 20,000 hourly equivalent) that annually
manufacture or process more than 25,000 pounds,
or otherwise use more than 10,000 pounds of a
listed toxic chemical. For each chemical manufac-
tured, processed, or otherwise used in excess of
the established threshold quantity, facilities
must prepare an annual TRI report using EPA's
Form R, the Toxic Chemical Release Inven-
tory Reporting Form. While the applicability
of the TRI reporting (i.e., section 313 reporting) requirements is
based on the quantity of a listed toxic chemical manufactured,
processed, or otherwise used at a facility, the actual TRI report
includes releases, transfers, and waste management activities of the
chemical.

For purposes of TRI reporting, the tefmanufacture” means to
produce, prepare, compound, or import a listed toxic chemical. The
term manufacture also includes coincidental production of a listed
toxic chemical (e.g., as a byproduct or impurity) as a result of the
manufacture, processing, otherwise use, or treatment of other chemi-
cal substances. The tefprocess” means the preparation of a listed
toxic chemical, after its manufacture, for distribution in commerce.
Processing is usually the intentional incorporation of a listed toxic
chemical into a product. For purposes of DOE reporting, sending a
product containing a listed toxic chemical off-site is considered
equivalent to being distributed in commerce. For example, a facility
that reuses lead block on-site by melting and fabricating lead into
waste containers that are subsequently used off-site at another DOE
facility would be “processing” the lead for threshold determination
purposes. DOE facilities also should recognize that sending toxic
chemicals off-site for recycling is a processing activity and the
amounts should be counted toward a facility’s processing threshold.
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The definition of‘otherwise use” means any use of a toxic chemical
that is not covered by the terms manufacture or process. This would
include uses as a processing or manufacturing aid, or ancillary uses
as a cleaner, degreaser, lubricant, fuel or use in treating wastes. A
chemical that is otherwise used by a facility is not intentionally
incorporated into a product distributed in commerce. In the previous
processing example, if the lead reuse includes the melting and
fabricating of lead into waste containers that are subsequently used
on-site (not used off-site at another DOE facility), the lead is consid-
ered to be “otherwise used” because although the lead was incorpo-
rated into the waste containers, it was not distributed in commerce.

Prior to January 1, 1998, the disposal of a toxic chemical, in and of
itself, did not constitute manufacture, process, or otherwise use.
Beginning in the 1998 reporting year, the definitiomibferwise use
was modified to include the disposal, stabilization or treatment

for destruction of a toxic chemical that was received from off-site

for the purposes of further waste management; and the disposal,
stabilization or treatment for destruction of a toxic chemical that was
manufactured as a result of waste management activities on materials
received from off-site for the purposes of further waste management
activities. Waste management includes the following activities:
recycling, combustion for energy recovery, treatment for destruction,
waste stabilization, and release, including disposal.

Questions and Answers

cutting the lead casks into smaller sections for

rﬁ* shipping. The clean lead from this Cask Dis-

mantlement Project is shipped off-site as scrap

Q A DOE facility dismantles used shipping/storage casks by

FORMR metal to a lead smelter that melts the lead into
’) ingots for reuse. These ingots are not returned to
- the DOE site. Does the facility need to submit a

Form R for lead? If they need to report, should
the facility report the amount of lead sent to the
smelter as
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recycled off-site? The facility’s interpretation of Q&A #435 of

the revised 1997 version of th&EPCRA Section 313 Questions and
Answersdocument suggests the lead may not need to be reported.
The site requested an EPA regulatory determination on whether
the scrap metal lead requires reporting.

Q&A #435 poses the following question: “If a covered facility

sends metal scraps containing chromium off-site to be remelted
and subsequently reused, does it report the amount of toxic chemical
in the metal as recycled off-site?” The answer provided is: “Because
the chromium in the metal scraps is not actually being recovered but
merely melted and reused, the amount of the toxic chemical in the
metal scraps would not be reportable anywhere on the Form R
including in Section 8.” The revised 1998 version ofERCRA
Section 313 Questions and Answieept the same question under
Q&A #588 , but modified the response to read: “Assuming no
contaminants are removed during the melting process, the chromium
in the metal scraps is not actually being recovered but merely melted
and reused. Therefore, the amount of the toxic chemical in the metal
scraps would not be reportable in Part Il, Sections 6.2 or 8 of the
Form R. However, because the facility is repackaging and distribut-
ing the toxic chemicals in commerce, it should consider these
amounts of the toxic chemical towards the facility’s processing
threshold. If the covered facility exceeds a chemical activity thresh-
old, it is required to file a TRI Report for that chemical.” In the
revised response, EPA is making clear that, in cases such as the Cask
Dismantlement Project, the determination of whether a Form R for
lead is required is based on whether an activity (in this case process-
ing) threshold is exceeded, even if there are no releases. If the
amount of lead that is cut up and sent to the lead smelter, when added
to any other reportable lead processing activities at the facility,
exceeds the 25,000 pound processing threshold in a reporting year,
then a Form R for lead must be submitted. What quantities get
reported on the Form R depend upon what releases, transfers and
waste management activities occur. Because the lead is simply being
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sent to be remeltediith no listed toxic chemicals being removed
from the lead at the smelter, EPA considers that to be reuse and not
recycling. Reuse is not considered a waste management activity and,
therefore, the quantity of lead sent to the lead smelter would not be
reported on Form R. However, all non-exempted releases of lead,
such as any releases during cutting operations, and any non-ex-
empted off-site transfers of lead for disposal would be reported on
the Form R since the activity threshold for lead was
exceeded at the facility. Alternately, if the lead cask
pieces contained other listed toxic chemicals, for
instance copper or zinc compoundmttwere
removed at the smelter, EPA considers that to be a
form of recycling, which is a waste management
activity, and the lead sent to the smelter would
therefore be reported in Part Il, Section 6.2 and 8.5 of the Form R.

Finally, if the lead casks were not cut into pieces, but simply emp-
tied, cleaned out without any resulting release of lead and sent to the
smelter as a whole unit, then the casks may qualify for the article
exemption. Under this exemption, the lead casks would not count
toward the processing threshold, and would not be reported (if
reporting lead were required due to some other activity) as recycled
off-site even if the lead contained other toxic chemicals that were
being removed at the smelter.

A covered DOE facility uses nitrate compounds in its

operations in excess of the 10,000 pound otherwise use
threshold. They also use fertilizer containing nitrate as part of
their facility grounds maintenance. The Forest Service also
conducts operations at the facility and they also use fertilizer
containing nitrate as part of their operations. Nitrate is detected
in the stormwater outfalls. The facility does not have any firm
data to show the contributions of all the sources of nitrate, but
they believe that some of it comes from their grounds mainte-
nance fertilizer usage and from the Forest Service operations.
Management will not fund research to quantitatively determine
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the sources of nitrate. When reporting nitrate releases, can the
facility use reasonable assumptions to subtract the amount of
nitrate coming from fertilizer usage by facility grounds mainte-
nance and the Forest Service from the amount of nitrate in the
stormwater, which is based on monitoring data?

Yes, for facility grounds maintenance sources and maybe for

Forest Service sources. Because the nitrate compounds con-
tained in the fertilizer used for facility grounds maintenance are
exempt from threshold and release and other waste management
calculations, under the exemption found at 40 CFR Section
372.38(c)(2) for products used in routine janitorial or facility
grounds maintenance, the nitrate releases from that source do not
have to be reported. However, several factors need to be considered
when determining thresholds and releases for nitrate compounds.

First, the nitrate compounds category under Section 313 has a
qualifier that limits thresholds determinations and reporting to
nitrate compounds that dissociate in water, generating nitrate ions.
Only aqueous forms of nitrate compounds are considered for
threshold determinations and reporting. Thus, if the Forest Service
uses dry fertilizer, the nitrate compounds in the fertilizer do not
count toward threshold determinations and do not need to be re-
ported. The nitrate in dry fertilizer is only converted to a reportable
form when in solution and in this case the solution is not created
until after the chemical has been released into the environment.
Facilities are not required to report on conversions that take place in
the environment. However, if the Forest Service uses aqueous
nitrate fertilizer, that use does count toward thresholds and is
reportable if a threshold is exceeded. For the purposes of threshold
determinations the entire weight of the nitrate compound must be
included in all calculations. That determination does not include,
for example, the weight of the water or any other constituent in the
solution other than the nitrate compound. For the purposes of
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reporting releases and other waste management quantities, only the
weight of the nitrate ion should be included in the calculation of

these quantities. EPA adopted this approach because most available
monitoring data only measure the dissociated nitrate ion released and
not the amount of the total nitrate compounds from which the nitrate
ion dissociated.

Second, in determining releases, you must use all readily available
data (including relevant monitoring data and emissions measure-
ments) collected at your facility to meet other regulatory require-
ments or as part of routine plant operations, to the extent you have
such data. You must use your best judgment to determine whether
data are readily available. When relevant monitoring data or emis-
sion measurements are not readily available, reasonable estimates of
the amounts released must be made using published emission factors,
material balance calculations, or engineering calculations. You may
not use emission factors or calculations to estimate releases if more
accurate data are available. No additional monitoring or measure-
ment of the quantities or concentrations of any toxic chemical
released into the environment, or of the frequency of such releases,
beyond that which is required under other provisions of law or
regulation or as part of routine plant operations, is required for the
purpose of completing Form R.

Third, you should carefully document your decision making. For
example, if you decide to use an average value estimate for nitrate
coming from fertilizer usage sources, you should document how the
average was calculated and why it is considered to be reasonable.

Finally, you should also remember that you are not required to use an
exemption provision. The amount of time to document the exempted
guantity may not be worth the effort. Also, if the amount of nitrate
coming from non-reportable sources is determined to be large, you
should consider altering the amount and way fertilizer is used so that
less ends up in stormwater runoff.

Further discussions on the calculations involved in determining
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threshold, release and other waste management quantities for report-
ing under the nitrate compounds category are described in a separate
EPA directive titled List of Toxic Chemicals withimater

Dissociable Nitrate Compounds Category and Guidance for Report-
ing (EPA document #745-R-96-004, Revised May 1996). This
document can be obtained through the EPCRA Hotline at (800) 535-
0202. The other reference®&documents are (or will be) avail-

able on PA’'s TRI website alttp://ww w.epa.gov/opptintr/tri/.
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