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Reply to the attentiog of:

'

MAY -5 7008

Mr. Glenn S. Podonsky
U.S. Department of Energy
Washington, DC 20585

Dear Mr. Podonsky:

Thank you for your January 17, 2008 letter to the Occupational Safety and Health
Administration (OSHA) regarding the recordkeeping regulation contained in 29 CFR Part
1904 — Recording and Reporting Occupational Injuries and Ilinesses. In an effort to
provide you with prompt and accurate responses we developed and continue to refine a
set of Frequently Asked Questions (FAQ), in addition to maintaining a log of Letters of
Interpretation (LOI) on the OSHA Recordkeeping web site.

Background

In your letter, you state that a security force employee at one of your field offices recently
suffered a fatal heart attack shortly after completing a mandatory on-shift physical fitness
training activity (treadmill interval training). You state that one month prior to his death,
the employee completed an annual physical examination, including electrocardiogram
and stress echocardiogram testing, which revealed no sign of coronary artery disease.

We also understand from your letter that an outside medical provider concluded that the
heart attack was the result of chance, not caused by work, and that it was just as likely the
heart attack could have occurred at home. In addition, the death certificate indicates the
employee had a pre-existing condition of acute coronary insufficiency and severe
coronary arteriosclerosis at the time of his death.

You would like a clarification as to whether this case is work-related, and whether it
should or should not be recorded based on the exception in 29 CFR 1904.5(b)(2)(i1),
which provides that employers are not required to record “injuries and illnesses that
involve signs or symptoms that surface at work but result solely from a non-work related
event or exposure that occurs outside the work environment.”

Response

Section 1904.5(a) of OSHA’s recordkeeping regulation states: “You must consider an
injury or illness to be work-related if an event or exposure in the work environment either
caused or contributed to the resulting condition or significantly aggravated a pre-existing
injury or illness.” Work relatedness is presumed for injuries and illnesses resulting from

events or exposures occurring in the work environment, unless an exception in Section
1904.5(b)(2) specifically applies.



Section 1904.5(b)(2)(ii) provides that injuries and illnesses that result solely from non-
work-related events or exposures are not recordable. For this exception to apply, the
work environment cannot have caused, contributed to, or significantly aggravated the
injury or illness. This exception allows an employer to exclude cases where an
employee’s non-work activities are the sole cause of the injury or iliness. See, the
preamble to the final rule revising OSHA’s recordkeeping regulation, January 19, 2001,
66 Federal Register 5950-51.

The case described in your letter does not come within the exception in Section
1904.5(b)(2)(ii). The employee in question was engaged in a mandatory physical fitness
training activity, which was a condition of his employment, when he suffered the fatal
heart attack. Clearly, the required physical fitness training contributed to the employee’s
fatal heart attack. Accordingly, the fatal heart attack is work-related and therefore
recordable. See, OSHA’s November 30, 2005, Letter of Interpretation to Mr. Chris
Korleski [Enclosed].

This information is publicly available and can be immediately retrieved from OSHA’s
web site at http://www.osha.gov/recordkeeping .

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this
information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations.
Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular
circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter
constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to
time we update our guidance in response to new information. To keep appraised of such
developments, you can consult OSHA’s website at http://www.osha.gov.

Sincerely,

/“///d(’)///

Keith Goddard, Director
Directorate of Evaluation and Analysis
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Uu.s. Department of Labor Cceupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the attention of:

NOV 30 2B

Chris Korleski

Honda of America Mfg., Inc
2400 Honda Parkway
Marysville, OH 43040-9251

Dear Chris Korleski:

Thank you for your letter dated June 21, 2005 in which you request our guidance on the
proper recordability of two workplace injuries to insure that you are consistent with the
OSHA Injury and Illness Recordkeeping regulation, 29 CFR Part 1904, and its application to
the OSHA 300 log.

Injury Scenario |

An employee sustained a work-related ankle injury (sprain) and recerved medical treatment.
The employee immediately returned to work with restrictions. The employee’s doctor has
requested that the employee return for periodic office visits so that he can observe the
patient’s improvement. The employee’s doctor states that on the days the employee has an
appointment, the employee is “unable to work that date.” Your question concerns whether
the days used by the associate [employee] to visit the doctor for follow-up, should be
considered as days away from work?

The days the employee did not work because he needed to travel to his doctor’s office for
observation of the injury should not be counted as days away from work on the OSHA log.
As long as the employee was physically able to perform his restricted duty job, and the
doctor’s recommendation not to work on the days in question was made solely to ensure that
the employee was free to keep the appointment for observation, you would count the time as
restricted work activity.

Injury Scenario 2

Honda states that an employee “had a pre-existing and non-work-related blood condition that
prevented the associate’s blood from clotting as quickly as it should.” You also state that the
employee “sustained a mild work-related laceration to her lower leg and received medical
treatment.” The physician ultimately directed the employee to take “five days off work to
allow her blood condition to stabilize.” The employee’s own doctor stated that “absent the
anticoagulant condition, the employee would have been able to return to work while the
laceration healed.” Your question is “whether OSHA believes that the days away from work
attributable to allowing the preexisting blood condition to stabilize should be counted as days
away from work on our OSHA log.”



Yes, this 1s a recordable injury involving days away from work. The employee sustained
a work-related laceration, and needed time off work to recover from the injury. The
exception in 29 C.F.R. 1904.5(b)(2)(ii) for signs or symptoms that appear at work but
result solely from non-work related events or exposures does not apply here. The
laceration was not a sign or symptom of a pre-existing conditions; it was an injury caused
by an event or exposure at work. The fact that the employee might not have needed days
away to recover from the laceration had she not had a pre-existing blood condition that
prevented her blood from clotting as quickly as it should does not change the outcome.
But for the work related injury, the employee would not have been away from work.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this
information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our
interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular
circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes
OSHA'’s interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance
may be affected by changes to OSHA rules. In addition, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can
consult OSHA’s website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please
contact the Division of Recordkeeping Requirements, at 202-693-1876.

Keith L. Goddard, Director
Directorate of Evaluation and Analysis



