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BACKGROUND: The Environmental Protection Agency (EPA) published a Federal Register (FR)
notice on December 21, 1989, which established requirements for all facilities
generating polychlorinated biphenyl (PCB) waste to track the disposal process
in a manner similar to the “cradle-to-grave” system of the Resource Conserva-
tion and Recovery Act (RCRA). The final rule became effective on February 5,
1990, and was amended on June 29, 1998 (63 FR 35384). As part of the EH-413
response to the initial final rule, a series of questions were posed to EPA re-
questing clarification on the impact of the rule to Department of Energy (DOE) fa-
cilities storing PCB waste. This Information Brief will review the final rule and the
EPA response to the request for clarification, some of which has been codified in
the final rule as amended.

STATUTE: Toxic Substances Control Act (TSCA)

REGULATION: 40 Code of Federal Regulations (CFR) Part 761

REFERENCES: Final rule: 54 FR 52716, December 21, 1989; Correction: 55 FR 26204, June 27,
1990; EH-231 Memorandum, February 5, 1990, subject: PCB Notification and
Manifesting Final Rule; EH-231 Letter to EPA, February 16, 1990, subject: Clarifi-
cation on PCB Final Rule; EPA Letter to EH-231, August 2, 1990, subject: Re-
sponse to Request for Clarification on PCB Final Rule; Final Rule: 63 FR 35384,
June 29, 1998.

TSCA Information Brief EH-413-0008/0702 (July 2002) [supersedes EH-231-001/1190 (November 1990)]

TSCA regulations require generators of PCB waste
to notify EPA of their activities and to implement a
manifest system for tracking disposal of PCB waste.
The regulations also require commercial storers of
PCB waste to obtain EPA approval for such storage
and to develop closure plans. [40 CFR Part
761.65(d)].

DEFINITIONS (40 CFR Part 761.3)

Distinction Between Facility and Unit

“Facility” means all contiguous land, structures,
other appurtenances, and improvements on the land,
used for the treatment, storage, or disposal of PCB
waste. A facility may consist of one or more treat-
ment, storage, or disposal units.

“Unit” means a particular building, structure, or cell
used to manage PCB waste (including, but not lim-
ited to, a building used for PCB waste storage, a
landfill, an industrial boiler, or an incinerator).

Why did EPA decide to distinguish between
facility and unit?

EPA distinguished between facility and unit because
EPA did not intend to require a separate notification

of PCB waste handling activity for each PCB stor-
age unit on a contiguous piece of property. There-
fore, in the PCB Disposal Amendments, EPA intro-
duced new definitions for “facility” (a contiguous
piece of property containing many units) and “unit”
(an individual structure or building use to store, dis-
pose, or otherwise manage PCBs). Only a single no-
tification is required for each facility, making the no-
tification requirement consistent with that for
RCRA.

Clarification of the Definition of Generator

“Generator of PCB waste” means any person whose
act or process produces PCBs that are regulated for
disposal under Subpart D of this Part [40 CFR Part
761], or whose act first causes PCBs or PCB items
to become subject to the disposal requirements of
Subpart D of this Part, or who has physical control
over the PCBs when a decision is made that the use
of the PCBs has been terminated and therefore is
subject to the disposal requirements of Subpart D of
this Part. Unless another provision of this Part spe-
cifically requires a site-specific meaning, “generator
of PCB waste” includes all of the sites of PCB waste
generation owned or operated by the person who
generates PCB waste.



Is the generator of a PCB waste the same as
the owner of the PCB or PCB Item from
which the waste originated?

Not necessarily. The following scenario provides an
example. A site sends a PCB Article to a vendor for
repair, and the vendor finds that the article cannot be
repaired. The site then asks the vendor to dispose of
the article. In this case the vendor becomes the gen-
erator of PCB waste, although the site owns the PCB
waste.

In the situation of a spill, how are the owner
and generator distinguished?

When the owner of a PCB or PCB Item causes a
spill or release from the PCB or PCB Item, there is
no distinction between owner and generator of waste
resulting from the spill. However, when a second
party (e.g., a storer) is involved, the storer is gener-
ally responsible for a spill or release at a unit storing
a PCB or PCB Item even though the PCB or PCB
Item may be owned by another person. Conse-
quently, the storer is the generator and owner of the
PCB waste (e.g., soil and concrete contaminated
with PCBs), as the result of a spill or release from a
PCB or PCB Item placed in a storage unit.

Clarification of Definition of “Commercial
Storer”

“Commercial storer of PCB waste” means the
owner or operator of each facility that is subject to
the PCB storage unit standards of Sect. 761.65(b)(1)
or (c)(7) or meets the alternative storage criteria of
Sect. 761.65(b)(2), and who engages in storage ac-
tivities involving either PCB waste generated by oth-
ers or that was removed while servicing the equip-
ment owned by others and brokered for disposal. . . .
A generator who only stores its own waste is subject
to the storage requirements of Sect. 761.65, but is
not required to obtain approval as a commercial
storer. If a facility’s storage of PCB waste generated
by others at no time exceeds 500 gallons of liquid
and/or non-liquid material containing PCBs at regu-
lated levels, the owner or operator is a commercial
storer but is not required to seek EPA approval as a
commercial storer of PCB waste. Storage of one
company’s PCB waste by a related company is not
considered commercial storage. A “related com-
pany” includes, but is not limited to: . . . entities
within the same Executive agency as defined at
5 U.S.C. 105.

Is a DOE facility which receives PCB waste
from off-site DOE activities considered a
commercial storer of PCB waste?

No, as codified in the 1998 final rule, DOE facilities
receiving waste from off-site DOE activities (i.e.,
“entities within the same Executive agency”) by def-

inition are receiving it from a “related company”
and, therefore, will not be considered to be commer-
cially storing PCB waste. However, it is important
to note that while the facility may not be a com-
mercial storer of PCB waste subject to 40 CFR Part
761.65(d), it must still meet the storage facility stan-
dards in 40 CFR Part 761.65(a)-(c), where applica-
ble.

Is a DOE facility which receives PCB waste
from federal facilities other than DOE con-
sidered a commercial storer of PCB waste?

The answer depends on two criteria: (1) whether the
federal facility other than DOE is engaged in a DOE
activity and (2) whether the amount of non-DOE ac-
tivity waste received exceeds 500 gallons, liquid or
non-liquid. If the PCB waste received from a federal
facility other than DOE results from a DOE activity
at that federal facility, then it is counted as DOE
waste. For example, DOE Orders and Memoranda of
Agreement officially recognize the Naval Nuclear
Propulsion Program as a joint DOE and Navy activ-
ity. Therefore, PCB waste generated by this particu-
lar program from a Navy facility may count as PCB
waste from a DOE activity when it is stored at a
DOE facility. However, a DOE facility receiving
PCB waste exceeding 500 gallons, liquid or
non-liquid, from a non-DOE activity is require to
seek EPA approval as a commercial storer.

Is a DOE-owned, contractor-operated PCB
waste storage facility required to have a
closure plan when the quantity of PCBs on
site exceeds 500 gallons of liquid and/or
non-liquid material containing PCBs at regu-
lated levels regardless of whether the DOE
facility is considered a commercial PCB
waste facility?

In this scenario the only time the DOE-owned, con-
tractor-operated facility would be considered a com-
mercial storer and need to have a closure plan would
be when it stores PCB waste exceeding 500 gallons
of liquid and/or non-liquid material containing PCBs
at regulated levels from a non-DOE activity, as dis-
cussed in the answer to the question above.

In addition, according to EPA, while the contractor
may be operating the facility, they are operating it
under DOE control and oversight, essentially as em-
ployees of DOE; therefore, the answers to the ques-
tions above apply equally to the contractor. Thus, if
the contractor accepts PCB waste exceeding 500 gal-
lons of liquid and/or non-liquid material containing
PCBs at regulated levels from a non-DOE activity,
DOE is a commercial storer of PCB waste and
would need to seek approval as such from EPA and
develop a closure plan.



CLARIFICATION OF APPLICABILITY OF
MANIFESTING

Why is a material with an existing concen-
tration of <50 ppm of PCBs derived from a
pre-April 18, 1978, spill source of >50 ppm of
PCBs exempt from manifesting?

The Anti-Dilution Rule was not effective until April
18, 1978.

Why are materials at any existing concentra-
tion derived from a pre-July 2, 1979, spill
source of <500 ppm of PCBs exempt from
manifesting?

Prior to July 2, 1979, PCBs <500 ppm were not reg-
ulated.

What do I do about manifesting a contami-
nated material for which I don’t know the
date of the spill or the concentration of the
spill source of PCBs that caused the con-
tamination?

If you have no proof of the date of the spill or the
concentration of the spill source that caused a mate-
rial to be contaminated with PCBs, assume it is sub-
ject to manifesting.

RELATION TO RCRA

For the most part EPA regulates the storage and dis-
posal of PCBs under TSCA section 6(e)(1) author-
ity, rather than under Subtitle C of RCRA, unless the
PCB waste also meets the definition of RCRA haz-
ardous waste. However, to better manage PCB
waste, EPA has promulgated requirements for a
tracking system that is similar to the “cra-
dle-to-grave” tracking system for hazardous wastes
under the RCRA Subtitle C program.

SUMMARY

The final rule published in the Federal Register on
December 21, 1989 (effective on February 5, 1990),
was amended as published in the Federal Register
on June 29, 1998, and was effective on August 28,
1998. It includes the following requirements:

� The transportation of PCB waste must be properly
manifested similar to the “cradle-to-grave” concept
of RCRA.

� Generators must notify EPA of their PCB waste
handling activities and any changes in these activi-
ties or their facility location.

� Generators must obtain a unique identification
number from EPA.

� DOE facilities that store PCB waste exceeding 500
gallons from non-DOE activities are considered
commercial storage facilities.

� For purposes of defining “commercial storer,” con-
tractors operating DOE facilities are, in effect, con-
sidered employees of DOE and, therefore, what ap-
plies to DOE also applies to them.

Questions of policy or questions requiring pol-
icy decisions will not be dealt with in EH-413 In-
formation Briefs unless that policy has
already been established through appropriate
documentation. Please refer any
questions concerning the
subject material covered in this
Information Brief to Beverly
Whitehead, RCRA/CERCLA Divi-
sion, EH-413, (202) 586-6073, or
beverly.whitehead@eh.doe.gov.
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