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BACKGROUND: The Environmental Protection Agency (EPA) published a Federal Register  notice on December
21, 1989, which established requirements for all facilities generating polychlorinated biphenyl
(PCB) waste to track the disposal process in a manner similar to the “cradle-to-grave” system
of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). The final rule became effective on
February 5, 1990. As part of the EH-231 response to the final rule, a series of questions were
posed to the EPA requesting clarification on the impact of the rule to Department of Energy
(DOE) facilities storing PCB waste. This Information Brief will review the final rule and the EPA
response to the request for clarification.

STATUTE: Toxic Substances Control Act (TSCA).

REGULATIONS: 40 CFR 761.

REFERENCES: Final rule: 54 FR 52716, December 21, 1989; Correction: 55 FR 26204, June 27, 1990; EH-231
Memorandum, February 5, 1990, subject: PCB Notification and Manifesting Final Rule; EH-231
Letter to the EPA, February 16, 1990, subject: Clarification on PCB Final Rule; EPA Letter to
EH-231, August 2, 1990, subject: Response to Request for Clarification on PCB Final Rule.

General:

The new TSCA regulations require
generators of PCB waste to notify the EPA of
their activities and to implement a manifest
system for tracking disposal of PCB waste. The
regulations also require commercial storers of
PCB waste to obtain EPA approval for such
storage, develop closure plans, and demonstrate
financial responsibility [Sect. 761.65(d)].

Definitions (Sect. 761.3):

“ Generator of PCB waste”  means any
person whose act or process produces PCBs
that are regulated for disposal under Subpart D
of this Part, or whose act first causes PCBs or
PCB items to become subject to the disposal
requirements of Subpart D of this Part, or who
has physical control over the PCBs when a
decision is made that the use of the PCBs has
been terminated and therefore is subject to the
disposal requirements of Subpart D of this Part.
Unless another provision of this part
specifically requires a site-specific meaning,
“generator of PCB waste”  includes all of the
sites of PCB waste generation owned or
operated by the person who generates PCB
waste.

“ Commercial storer of PCB waste”  means
the owner or operator of each facility which is

subject to the PCB storage facility standards of
Sect. 761.65, and who engages in storage
activities involving PCB waste generated by
others, or PCB waste that was removed while
servicing the equipment owned by others and
brokered for disposal. The receipt of a fee or
any other form of compensation for storage
services is not necessary to qualify as a
commercial storer of PCB waste. It is sufficient
under this definition that the facility stores PCB
waste generated by others or the facility
removed the PCB waste while servicing
equipment owned by others. A generator who
stores only the generator’s own waste is subject
to the storage requirements of Sect. 761.65, but
is not required to seek approval as a
commercial (PCB) storer. If a facility’s storage
of PCB waste at no time exceeds 500 liquid
gallons of PCBs, the owner or operator is not
required to seek approval as a commercial
storer of PCB waste.

Clarification on Definition of
“Commercial Storer”:

Is a DOE facility which receives only
PCB waste from other DOE facilities
considered a commercial storer of
PCB waste?

No, for purposes of this rule, DOE facilities
receiving waste from other DOE facilities will
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be considered to be receiving it from a “ related
company”  and therefore will not be considered
to be commercially storing PCB waste.
However, it is important to note that while the
facility may not be a commercial storer of PCB
waste subject to Sect. 761.65(d), it must still
meet the storage facility standards in
Sects. 761.65(a)-(c), where applicable.

Is a DOE facility which receives PCB
waste from federal facilities other than
DOE considered a commercial storer
of PCB waste?

Yes, receiving waste from other federal
facilities would not be considered as receiving
wastes from a “ related company.”  Therefore,
DOE would be a commercial storer in this
scenario if it receives more than 500 gallons of
PCB wastes. As a commercial storer, DOE
would be required to obtain EPA approval of
such storage and to develop a closure plan.
However, the Federal Government is exempt
from the closure cost estimates and financial
assurance requirements [Sect. 761.65(j)].

Is a DOE-owned and
contractor-operated PCB waste
storage facility required to have a
closure plan when the quantity of
PCBs on site exceeds 500 gallons
regardless of whether the DOE facility
is considered a commercial PCB
waste facility?

In this scenario, the only time the
DOE-owned and contractor-operated facility
would be considered a commercial storer and
need to have a closure plan would be when it
stores PCB waste exceeding 500 gallons from
other than another DOE facility, as discussed in
the answer to the second question.

In addition, according to the EPA, while the
contractor may be operating the facility, they
are operating it under DOE control and
oversight, essentially as employees of DOE;
therefore, the answers to the questions above
apply equally to the contractor. For example, if
the contractor accepts PCB waste exceeding
500 gallons from other than a DOE facility,
DOE is a commercial storer of PCB waste and
would need to seek an approval as such from
the EPA and develop a closure plan.

Relation to RCRA:
The EPA regulates the storage and disposal

of PCBs under TSCA section 6(e)(1) authority,
rather than under Subtitle C of RCRA, unless
the PCB waste also meets the definition of
RCRA hazardous waste. However, to better
manage PCB waste, the EPA has promulgated
requirements for a tracking system that is
similar to the “cradle-to-grave”  tracking
system for hazardous wastes under the RCRA
Subtitle C program.

Summary:
The final rule was published in the Federal

Register on December 21, 1989, is effective on
February 5, 1990, and includes the following
requirements:

❑ The transportation of PCB waste must be
properly manifested similar to the
“cradle-to-grave”  concept of RCRA.

❑ Generators must notify the EPA of their
PCB waste activities.

❑ Generators must obtain a unique
identification number from the EPA.

❑ DOE facilities can receive PCB waste from
other DOE sources without being
considered a commercial storage facility,
even if the amount exceeds 500 gallons.

❑ For purposes of defining “commercial
storer,”  DOE operating contractors are, in
effect, considered as employees of DOE
and, therefore, what applies to DOE also
applies to DOE operating contractors.

Questions of policy or questions requiring
policy decisions will not be dealt with in
EH-231 Information Briefs unless that policy
has already been established through
appropriate documentation. Please refer
any questions concerning the subject
material covered in this Information Brief to
Kathleen Schmidt, RCRA/ CERCLA Division,
EH-231, (202) 586-5982.


